Slide 023 kopie
Expo & uitlichting Kees
13/03-08/04: Expo

wo-zo: 16.00 - sluit (expo)
16/03: 15.30 - 18.00 (opening)

VERHALENDE PORTRETTEN van Kees Habraken

De Bühne brengt een expositie van de olieverfschilderijen van de Bredanaar Kees  Habraken onder de titel: ‘Ontmoetingen en Emoties’. Deze solo expo wordt officieel geopend op zaterdag 16 maart om 16.30 u. De expo loopt van 12/3 tot 8/4 (open: wo t/m zo van 16 u tot sluitingstijd).

Habraken schildert verhalende portretten van mensen die hij ontmoet tijdens zijn vele reizen. Tijdens zijn talrijke reizen ontmoette Kees Habraken veel mensen. Hij registreerde hun vreugde geluk en opwinding maar ook hun zorgen, angst en verdriet. In plaats daarvan met woorden te vertellen verhaalt hij op beeldende wijze over zijn ervaringen en observaties. De schilderijen van Kees Habraken zijn figuratief. Maar zijn doel is niet in eerste plaats een zo goed mogelijk portret  van zijn "modellen" te maken. Zijn werk weerspiegelt vooral hun emoties. Die zijn universeel ongeacht de plaats waar men woont, de kleding die men draagt,  of hun etnisch achtergrond. In die zin nodigt het werk van Habraken uit om bij zichzelf te rade te gaan of zijn vooropgezette ideeën over mensen wel kloppen. 
 
De gerichtheid op het innerlijk van de mens vindt zonder twijfel zijn oorsprongen het voormalige beroep van de kunstenaar. Want voor dat Habraken zijn passie voor het schilderen weer oppakte, was hij werkzaam als psychotherapeut; een beroep waarin hij zijn cliënten moest observeren en zich moest verdiepen in hun emoties en drijfveren. Het talent om emoties te "lezen" vertaalt zich in zijn werk als portretschilder. Je kunt hem typeren als een beeldend verhalen verteller; hij doet dat niet met woorden maar met schilderijen waarin zijn ontmoeting, en de emoties die hij daar bij heeft waargenomen zijn vastgelegd. Hij laat ons zijn werk bekijken met zijn ogen, in een voor ons andere wereld.
 
Habraken maakt de volgende vergelijkingen tussen zijn huidige schilderwerk en zijn voormalige werk als psychotherapeut: "Het zijn, als het ware, parallelle processen die plaatsvinden in het ontstaan van mijn schilderijen en mijn psychotherapeutische behandelingen in het verleden"  "Bij beide is sprake van een creatief proces en creatief denken. Het gaat in feite om dezelfde mechanismen" "Je ziet mensen, je komt met hun in contact en creëert van daaruit iets nieuws". "Je moet steeds alert zijn op wat je hoort ziet en ervaart, om vervolgens je waarnemingen in te zetten en toe te voegen"  "De voor mij belangrijke issues, reizen  en psychotherapie vullen elkaar aan, het schilderen stelt mij in de gelegenheid daaraan uitdrukking te geven". "Mijn drie passie schuiven nu ineen".

Wil je ook lekker blijven eten? Reserveer hier ->